Sjötorpskakan

Vinnare blev kaka C,  Mandel rabarberkaka med citron och kardemumma.

kaka1

Recept på Sjötorpskakan 2015

2 stjälkar rabarber
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl fint råströsocker
2 ägg
1 msk hel kardemumma
Finrivet skal av 1 tvättad citron
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund bankform, ca 1 ½ liter. 

2. Skölj och ansa rabarbern. Skär den i 2 cm långa bitar. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet.

3.Vispa ihop mandelmassan, smör och socker med elvispen. Tillsätt äggen.

4. Stöt kardemumman fint i en mortel. Blanda kardemumma, vetemjöl, bakpulver och salt. Varva ner mjölblandningen i mandelmassesmeten.

5. Klicka ut smeten i den bröade formen. Tryck ner rabarberbitarna.

6. Grädda kakan i cirka 45 minuter i mitten av ugnen.

Vid servering:
Pudra över florsocker och servera kakan med lättvispad grädde.

 

Vinnare av Sjötorpskakan 2014 blev

Vaniljrutor i långpanna

kaka2

Recept på Sjötorpskakan 2014

Snabbt och lätt har du en hel långpanna med läckerbitar!

42 rutor
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning
4 ägg
2 dl kesella
5 dl crème fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering
florsocker

Ugn 200 grader

Gör så här

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.

2. Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.

3. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker precis före servering.

Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar. Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.

 

Sjötorpskakan 2013

Kladdkaka med vispgrädde.

2 ägg
2½dl socker
½ tsk salt
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
125 g smält smör
1½ dl vetemjöl

Rör ihop alla ingredienser

Grädda i 175 grader C:a 20 minuter

OBS: Den skall fortfarande vara kladdig
när den tas ut ur ugnen.

Kladdkakan har varit populär och mycket efterfrågad genom åren och är därför ett naturligt val detta jubileumsår!


Vinnare av 2012 års Sjötorpskaka blev Philadelphiaostfyllda hallonmuffins.

kaka3

Recept Sjötorpskakan 2012

Philadelphiaostfylld hallonmuffins

Då fyllningen i dessa muffins blir ganska lös vid gräddningen är det viktigt att använda amerikanska muffinsformar. Dessa ger bättre stadga och förhindrar att smeten rinner över kanten av formen.

10 st
150 g smör/margarin
2 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1/2 paket Philiadelphiaost
2 dl färska eller frysta hallon
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker

1. Vispa smält smör och socker med elvisp.
2. Vispa i  äggen
3. Tillsätt vaniljsocker och och mjölk. Rör ner med slev.
4. Blanda mjöl  och bakpulver och rör i smeten med slev.
5. Blanda Philiadelphiaosten, flor- och vaniljsocker i en skål.
6. Häll ca 1 cm smet i botten av formarna.
7. Lägg i ca fyra hallon och en klick  Philiadelphiaoströra.
8. Häll ned smet i formarna så att nästan hela formen är full.
9. Toppa med några hallon.
10. Grädda i ugnen i ca 15 min i 200 C

 

Recept Sjötorpskakan 2011        
                 
Mazarinkaka med mandel och äppelmos        
                 
Använd en ”normalstor” kakform med löstagbar kant. Lägg gärna ett bakplåtspapper
i botten på formen            
                 
Pajdeg              
100 g smör              
½ dl socker = 44 g            
1 ägg                
2 3/4 dl vetemjöl = 165 g            
½ tsk bakpulver              
                 
Lägg först mjöl, bakpulver, smör och socker i en matberedare.    
Kör en kort stund, tillsätt ägget och kör några varv till men kör inte för länge!
Arbeta ihop degen på bakbordet, kavla ut den och klä kakformen.    
                 
Bred på ett tunt lager äppelmos.          
                 
Fyllning              
100 g smör              
2 1/4 dl socker = 149 g            
3 ägg                
150 g mald mandel          

Sjotorp.se © 2011 Sjötorps Samhällsförening i samarbete med Sjötorps Bygdegårdsförening, föreningar och företag.